Jirkovští tomíci

Fotogalerie k článku

Tomíci…, jirkovští tomíci…? Co nebo kdo to jsou ti tomíci? To jsou nějací Tomášové?

Nejsou to žádní Tomášové. Jsou to členové Turistického Oddílu Mládeže zkráceně TOM. Z této zkratky vychází pojmenování členů „tomíci“. Nejedná se o název, proto slovo píšeme s malým t.

Jirkovští tomíci jsou oddíl, který je součástí celostátního spolku nesoucího název Asociace turistických oddílů mládeže ČR. Oddíl v Jirkově působí již více než 30 let, jeho historie sahá až do roku 1985.

Jirkovští tomíci mají svůj oficiální název – Asociace turistických oddílů mládeže ČR, TOM 1918 Stopaři. Sídlo oddílu je v ulici Školní 1727, na této adrese je i klubovna oddílu.

Kdo to tedy ti jirkovští tomíci jsou?

Jirkovští tomíci jsou převážně děti ve věku od 6 do 18 let. Nicméně v oddíle najdete členy i nižšího věku a samozřejmě vedoucí, kteří v oddíle tvoří program. Je zde nutné vyzdvihnout skutečnost, že všichni vedoucí svou činnost v oddíle tvoří bez nároku na jakoukoli finanční odměnu. Všem je odměnou společná zábava, poznání a vše co oddílová činnost přináší.

Jak jirkovské tomíky poznáte? Je to velmi snadné. Vystupují pod svým oficiálním znakem, který nese znak spolku a znak samotného oddílu. Znakem spolku je modrý hořec, vysokohorská bylina. A znak jirkovského oddílu je vlčí stopa umístěna ve znaku lesní moudrosti – modrý kruh s modrými rohy. Číslo 1918 je číslo oddílu, pod kterým oddíl vystupuje ve spolku, neboť oddílů s názvem stopaři je více. Nejedná se tedy o rok vzniku.

Jirkovští tomíci netvoří jen svou klubovou činnost za zavřenými dveřmi, i když ani to není tak úplně pravdou, neboť vše co tomíci dělají naleznete na jejich fb profilu, netají se svou činností. O klubové činnosti si přečtete někdy příště. V tomto textu se zaměříme spíše na veřejnou činnost, tedy činnost, kterou můžete během roku nejen pozorovat, ale být jejím aktivním účastníkem. Činnost pro město Jirkov, jeho obyvatele, širokou veřejnost a pro přírodu.

  • Jirkovští tomíci již několik let v rámci celostátní akce „Ukliďme Česko“ organizují svou vlastní akci „Ukliďme Jirkov s tomíky“. Tuto akci organizují každoročně dvakrát. Na jaře a na podzim. Věnují se tak úklidu ulic ve městě a přilehlých lesů. Během let tomíci v Jirkově sesbírali již několik tun odpadu.

  • V roce 2018 tomíci nedaleko své klubovny zasadili lípu srdčitou. Lípa byla sázena ke stoletému výročí vzniku samostatného Československa v roce 1918. Národní strom byl tenkrát zasazen se vší parádou. Pod vlající státní vlajkou a za zvuku státní hymny. O národní strom se tomíci starají.

  • Jirkovští tomíci se každoročně účastní celostátní akce Lesů České republiky „Sázíme lesy nové generace“. Každoročně se vydávají na výpravu s cílem poznat práci lesníků a zasadit několik stromků do lesních školek.

    Jirkovští tomíci sázení nového lesa uskutečnili i ve spolupráci s organizací „Lesy města Jirkov“. Před několika lety vysadili několik stromků na lesních pozemcích města Jirkova.

  • Každoročně tomíci propůjčují zázemí své klubovny k organizaci turistikého pochodu pro veřejnost „Krušnohorské poselství“. Někteří z Vás tedy klubovnu jirkovských tomíků dobře znají.

    Nejednou bylo zázemí klubovny propůjčeno i jirkovskému uskupení „Zámecký sextet“. Jehož členové v klubovně připravovali svá vystoupení, převážně tedy vánoční, kterými Vám na různých akcích dělali radost při poslechu vánočních koled a jiných vánočních písní.

  • Jirkovští tomíci se nezalekli výzvy a ujali se organizace cyklo-běžeckého závodu „Jirkovský Crossmarathon“. Stalo se tak z důvodu udržení tradičního závodu, který si během let našel své příznivce.

  • Jirkovští tomíci svými silami postavili na zahradě u své klubovny barokní chlebovou pec. Během jednoho roku při plné činnosti, tedy jen ve volných víkendech, postavili velkou cihlovou pec, bez pomoci odborníků. Pec je plně funkční. Již od první chvíle bylo cílem nejen pec postavit a péci v ní chléb, ale z organizovat minimálně jednou v roce veřejnou akci. Chlebová pec stojí a jirkovští tomíci pořádají od srpna 2023 veřejná pečení jednou měsíčně. V peci je možné péci vše co si jen usmyslíte – pizzy, chléb, různé pečivo, buchty, ale i maso.

    V naší peci jsme upekli chléb, kterým jsme přispěli našim kamarádům z oddílu TOM v České Lípě, když organizovali akci „Dobročinná topinka“. Touto akcí vybírali příspěvky na pomoc dětem, které potřebují pomoci.

  • V neposlední řadě tomíci nabízejí možnost dětem zúčastnit se pořádaných táborů. V roce pořádáme jarní i letní tábor.

Jirkovští tomíci tuto veřejnou činnost dělají ve spolupráci s městem Jirkov.

Tomíkem se může stát každý. Přihlásit se do oddílu je možné kdykoliv během roku. Budeme rádi přijdete-li na jakoukoli námi organizovanou akci.

Jiří Černer – Červenáček

vedoucí oddílu jirkovských tomíků

Dejte o tomto článku vědět ostatním   →   Sdílet na Facebooku

Informujeme

Nejbližší akce