Jsme na jedné lodi

Každý jednotlivec, který se uchází o členství v oddíle a následně je do oddílu mezi tomíky přijat se tomíkem stává a náleží mu všechny výhody, ale i povinnosti ze členství vycházející.

Nejsme jen kroužek, který svou činnost tvoří jen jednou týdně v pracovní den. Kroužek vyplňující jednu hodinu hrou a zábavou, nebo tvořivou činností jejíž výsledek si člen donese domu.

Program pro tomíky celoročně připravují vedoucí, kteří svou činnost dělají dobrovolně a mají svá zaměstnání. Tedy v oddíle nenajdete vedoucího, který by za svou činnost pro oddíl získával finanční odměnu. Vedoucí tuto činnost vykonávají ve svém volném čase a vyžaduje-li to připravovaná akce využívají čerpání své řádné dovolené – nejčastěji tedy na jarní a letní tábor.

Program na schůzkách a akcích dále připravují a realizují instruktoři. Tedy ti co v oddíle již své dětské členství mají za sebou a nyní se připravují do vedoucích pozic. Ti svou činnost tvoří v osobním volnu po splnění školních povinností a někteří, aby mohli své důležité pozice dostát skutečně hrají o čas a na schůzku dobíhají, aby mohli členům dopřát hodinu zábavy, ale i předat důležité znalosti.

Přes všechny nástrahy, ať už jsou to pracovní u vedoucích nebo u instruktorů školní povinnosti nebo dojíždění ze školy, vždy je oddílová schůzka uskutečněna a žádná vyhlášená akce nebyla zrušena. Přesto, že to vedoucí a instruktoři dělají dobrovolně.

Podmínkou přijetí do oddílu není žádná přijímací zkouška. Mezi tomíky je přijat každý komu se naše činnost zamlouvá. Každý člen oddílu je od vstupu viděn jako součást celku. Je s ním počítáno. Tedy ne jako s vyplněným řádkem v tabulce, ale jako s členem, který bude na schůzkách v klubovně zaplňovat své místo u stolu, hrát důležitou roli v týmu při hrách na louce nebo jakkoliv přijímat připravený a realizovaný program. Oddílové schůzky mají udržovat kontakt mezi členy k tvoření přátelských vztahů. Na schůzkách si členové osvojují znalosti kolektivních her, ale i znalosti a dovednosti, které využijí při soutěžích na víkendovkách a samozřejmě na táborech.

Rád bych zde vyslovil prosbu o důležitosti docházky na oddílové schůzky. Jak jsem již naznačil, oddílové schůzky nejsou jen o zábavě a hrách. Ano, schůzka je setkání kamarádů. Ale aby bylo možné z těchto členů vytvořit přátelský kolektiv je důležitá jejich účast.

Proto prosím ukažme dětem společně, že je účast na oddílových schůzkách důležitá. Že je s nimi počítáno a že na ně instruktoři a vedoucí spoléhají a čekají. Nedělejme z oddílové činnosti něco co je možné zakázat, například jako součást „zaracha“. Děti tímto získají domněnku o nedůležitosti pravidelné docházky. Co je možné zakázat není přece zajímavé, nutné, proč tam tedy dál chodit. Členství v oddíle pro ně ztrácí tu tvář, že někam patří. Nemávejme jen tak nad účastí na schůzce, když se dítěti jen nechce. Dojde-li k poznatku nedůležitosti a možnosti se nezúčastnit, využije tuto možnost i příště. Oddíl takto přichází o členy dost často. Není možné se připraveným programem pokaždé trefit do noty každému jednotlivci, ale každý program cílí na získávání dovedností, které z členů dělají tomíky.

Jsme na jedné lodi. Společně s Vámi se snažíme děti naučit novým dovednostem, znalostem, samostatnosti a mnoha jiným vlastnostem, které tvoří jejich budoucí osobnost.

Dejte o tomto článku vědět ostatním   →   Sdílet na Facebooku

Informujeme

Nejbližší akce